روغن کنجد

مجموعه: خواص مواد غذایی

روغن کنجد

روغن کنجد

موارد مصرف: عمدتاً مصرف خوراکی دارد و در صنایع داروسازی از آن بــه عــنــوان حلال در محلول‌های تزریقی عضلانی استفاده می‌شود و استعمال خارجی آن بر اندام‌های مختلف بدن می‌باشد. روغن کنجد بــه عــنــوان پادزهر سموم نــیــز بــه کار گرفته می‌شود. همچنین در درمان لک سوختگی روی بدن استفاده دارد. مصرف مداوم کنجد می‌تواند بر تقویت حافظه تأثیر گذار باشد. روغن کنجد روغن خوراکی حاصل از دانه‌های کنجد می‌باشد کــه یک روغن پخت‌وپز در کشورهای جنوب هند؛ چین؛ ژاپن؛ خاورمیانه؛ کره استفاده می‌شود و همچنین بــه عــنــوان یک تقویت کننده عطر و طعم در غذاهای آسیای جنوب شرقی کاربرد دارد. روغن کنجد از دانه کنجد غنی شده گرفته شده اســت کــه جایگزین پزشکی گردیده است. بعنوان ماساژ سنتی و انواع شیوه‌های درمانی بــه روز استفاده می‌شود. پزشکی سنتی در هند واقع در منطقه «آیورودا» از روغن کنجد جهت آرام کردن علائم مربوط بــه استرس استفاده می‌شود. تحقیقاتی کــه در حال اجرا است؛ نشان می‌دهد کــه وجود آنتی اکسیدان غنی شده و چربی‌های اشباع نشده در روغن کنجد می‌تواند بــه کنترل فشار خون کمک کند. ایــن روغن بعنوان محبوبترین روغن در آسیا و همچنین یکی از اصلی‌ترین محصول روغنی شناخته شده است؛ بــه منظوراستخراج روغن بــا توجه بــه محدودیت برداشت دستی وجود دارد امروزه از روش‌های مدرن بــرای تولید آن استفاده می‌گردد.

خواص روغن کنجد

روغن کنجد در بین روغن‌های خوراکی بــه ملکه‌ی روغن‌ها مشهور است. دانه کنجد بیشترین میزان روغن را در بین دانه‌های روغنی دیگر داراست امــا بــا وجود ایــن تولید آن بسیار کمتر از دانه‌های دیگر نظیر سویا؛ آفتابگردان و گلرنگ است.

روغن کنجد بــه عــنــوان یک روغن بــا قیمت و کیفیت بالا شناخته می‌شود. ایــن روغن بیشترین مقاومت و ماندگاری را در بین روغن‌های خوراکی بــا درصد بالای چربی غیراشباع دارد. نوع لیگنان و آنتی اکسیدان‌های طبیعی موجود در ایــن روغن باعث بروز مقاومت بسیار بالا در برابر اکسیداسیون و خواص فیزیولوژیکی ارزشمند روغن کنجد شده است.

ترکیب اسیدهای چرب روغن کنجد بــه گونه‌ای اســت کــه بــرای هــر سه مصرف سرخ کردن؛ پخت و پز و سالاد قابل استفاده است.

خواص روغن کنجد

خواص روغن کنجد

* کاهش دهنده سطح کلسترول بد خون(LDL) و افزایش جذب کلسترول خوب(HDL)

* کاهش فشارخون در افراد مبتلا بــه فشار خون بالا

* جلوگیری از سرطان‌های سینه؛ پروستات و سرطان‌های دستگاه گوارش

* جلوگیری از تصلب شرایین و بسته شدن عروق

* جلوگیری از بروز سکته قلبی

* جلوگیری از بروز آب مروارید

* شفافیت و لطافت پوست بــه دلیل غنی بودن از ویتامین E

* مناسب بــرای سرخ کردن بــه دلیل مقاومت بالای حرارتی

* کاهش ابتلا بــه بیماری پارکینسون

* جلوگیری از بیماری‌های مفصلی و آرتروز

* خواص آنتی اکسیدانی فوق‌العاده بــه دلیل وجود دو ماده شیمیایی sesamol و sesamin. آنتی اکسیدان‌ها بــا رادیکال‌های آزادی کــه بــه سلول‌ها آسیب می‌رسانند و بــه روند پیری سرعت می‌بخشند مقابله می‌کند.

* ویتامین E موجود در آن از بیماری آلزایمر جلوگیری می‌کند.

* روغن کنجد تحریک پذیری غشاء مخاطی را کم می‌کند. ایــن روغن بــرای درمان سرفه؛ یبوست؛ آرتریت و پوست خشک توصیه می‌شود.

* مصرف مرتب آن اضطراب را کاهش می‌دهد؛ گردش خون را تقویت می‌کند؛ مانع اختلالات عصبی می‌شود و سیستم دفاعی بدن را تقویت می‌کند.

* مصرف روغن کنجد؛ نشاط آور است؛ هوشیاری ایجاد می‌کند؛ دردهای مزمن و گرفتگی عضلات را کاهش می‌دهد.

* ویتامین E موجود در آن بــه رشد مو سرعت می‌بخشد.

* بــرای افرادی کــه از کم خونی و سرگیجه رنج می‌برند مفید است.

* مصرف موضعی ایــن روغن؛ پوست را نرم و لطیف می‌کند.

* خاصیت ضدقارچی و ضدباکتریایی دارد.

* غرغره کردن آن؛ باکتری‌ها؛ از جمله باکتری‌های سرماخوردگی از بین می‌برد.

* محافظ طبیعی در برابر اشعه‌ی فرابنفش بــه حساب می‌آید.

* مانع شوره‌ی سر می‌شود.

* از پوست در برابر کلر موجود در آب استخر محافظت می‌کند.

* ماساژ بــا روغن کنجد انعطاف پذیری مفاصل را زیاد می‌کند.

* بریدگی‌ها و جراحت‌های سطحی را درمان می‌کند.

* پوست صورت بــه خصوص اطراف بینی را سفت می‌کند و مانع بزرگ شدن منفذهای پوستی صورت می‌شود.

* از بروز آکنه جلوگیری می‌کند.

خواص شیمیایی

ترکیب اسیدهای چرب روغن کنجد

روغن کنجد بــه گروه اسیدهای اولئیک – لینولئیک متعلق است. ایــن روغن کمتر از 15 درصد اسید چرب اشباع دارد کــه بیشترین آن پالمیتیک و استئاریک و بیش از 85 درصد مجموع اسیدهای چرب آن غیراشباع است. اسید اولئیک و اسید لینولئیک بیش از 80 درصد کل اسیدهای چرب روغن کنجد را تشکیل می‌دهند.

برخلاف روغن‌های گیاهی دیگر در ایــن گروه؛ درصد اسید اولئیک روغن کنجد حدود 45 درصد و اسید لینولئیک آن حدود 40 درصد از مجموع کل اسیدهای چرب آن می‌باشد.

استرول ها (sterols)

روغن کنجد در مقایسه بــا سایر روغن‌های گیاهی؛ مواد غیرقابل صابونی(حدود 2 درصد) بیشتری دارد. مواد غیرقابل صابونی شامل استرول ها؛ تری ترپن‌ها و تری ترپن الکل‌ها؛ توکوفرول ها و لیگنان‌های کنجد می‌باشد. روغن کنجد یکی از منابع غنی استرول های گیاهی(فیتواسترول) می‌باشد. فیتواسترول ها یــا استرول های گیاهی رقیب کلسترول در جذب هستند. بنابراین مصرف فیتواسترول موجب کاهش کلسترول خون و در نتیجه جلوگیری از حملات قلبی و عروقی می‌شود.

فیتواسترول ها و بــه طور خاص بتا سیتوسترول؛ از رشد سلول‌های سرطان کولون؛ سرطان پروستات و سرطان سینه نــیــز جلوگیری می‌کنند.

توکوفرول ها (Tocopherols)

شهرت روغن کنجد بــه خاطر مقاومت در برابر اکسید شدن آن است. یکی از دلایل ایــن مقاومت بیش از حد بــه خاطر وجود توکوفرول در ایــن روغن اســت و میزان آن در روغن کنجد 1200 میلی گرم بر کیلوگرم است. گاما توکوفرول بیشترین میزان موجود در روغن کنجد را شامل می‌شود و پــس از آن دلتا و آلفا هستند کــه حدود 5 درصد توکوفرول موجود در روغن را شامل می‌شوند. در بین اقسام مختلف ایزومرهای توکوفرول؛ گاما توکوفرول قوی‌ترین آنتی اکسیدان موجود در روغن‌ها می‌باشد.

این خاصیت آنتی اکسیدانی؛ ماندگاری ایــن روغن را در برابر حرارت در مقایسه بــا روغن‌های دیگر بسیار افزایش داده است. مقاومت اکسیداتیو روغن کنجد در برابر حرارت 110 درجه سانتی‌گراد 17.5 ساعت می‌باشد کــه ایــن روغن را در دسته روغن‌های بــا مقاومت بالا قرار می‌دهد. همچنین نقطه دود ایــن روغن 226 درجه سانتی‌گراد می‌باشد. شایان ذکر اســت مقاومت حرارتی روغن‌های مخصوص سرخ کردنی در همین دما حداکثر 14 ساعت می‌باشد. لذا از ایــن روغن می‌توان در مصارف سرخ کردنی عمیق بــا طیب خاطر استفاده نمود.

نکته‌ی مهم

خواص ذکر شده در مورد روغن کنجد بدین معنا نـیـسـت کــه شما آزادید هــر چــه قدر کــه می‌خواهید از آن در طی یک روز استفاده کنید. بــه خاطر داشته باشید کــه کالری همه‌ی روغن‌ها یکسان است؛ یعنی هــر 5 گرم آن کــه معادل یک قاشق چای خوری می‌شود چیزی در حدود 45 کیلوکالری انرژی دارد. پــس مراقب باشید تــا بــا مصرف بی رویه‌ی آن دچار اضافه وزن و در پی آن دچار مشکلات و بیماری‌های مختلف نشوید.

فواید روغن کنجد

فواید روغن کنجد بــرای پوست

کنجد یکی از مقوی‌ترین دانه‌های طبیعی اســت کــه خواص بسیار زیاد آن در روغن ایــن دانه هم وجود دارد. ایــن روغن؛ هم در پخت و پز بــه کارتان می‌آید؛ و هم در تهیه‌ی مواد آرایشی و بهداشتی خانگی. ایــن روغن بیشترین تاثیر را بر روی پوست و مو دارد و بــرای همین می‌توان بــه آن لقب روغن زیبایی داد.

این روغن بــه معنای واقعی همه‌کاره اســت و می‌توانید یک بطری از آن را بــا چند محصول شیمیایی ضدآفتاب؛ مرطوب‌کننده؛ لایه‌بردار؛ جوان‌کننده‌ی پوست؛ ترمیم‌کننده و پاک‌کننده جایگزین کنید.

پوست نرم و مرطوب

روغن کنجد بــا مواد مغذی؛ اسیدهای چرب و ویتامین‌هایی مثل ویتامین E می‌تواند نقش یک کرم عالی مرطوب‌کننده و نرم‌کننده را بــرای هــر نوع پوستی بازی کند. روغن کنجد در درجه‌های مختلف تصفیه؛ در بازار وجود دارد و اگــر بخواهید ایــن روغن را بــه صورت خالص استفاده کنید؛ بد نـیـسـت بــا چند قطره گلاب یــا اسانس مورد علاقه‌تان آن را معطر کنید.

چند قطره از ایــن روغن می‌تواند حین حمام یــا بعد از آن کل پوست بدن را نرم و مرطوب کــنــد و همچنین ایــن روغن بــه دلیل خاصیت ترمیم‌کنندگی؛ بهترین درمان بــرای رفع چروک و ترک زانو؛ آرنج و پاشنه‌ی پاست. استفاده‌ی روزانه از روغن کنجد؛ پوست خشک ایــن قسمت‌ها را نرم و ترمیم کرده و دیگر نیازی بــه درمان دارویی نخواهد بود.

ضدآفتاب

در میان مواد طبیعی؛ گیاهان اندکی وجود دارند کــه بتوانند مانع تاثیر اشعه‌ی مضر آفتاب بر پوست شوند. در ایــن میان روغن کنجد ایــن خاصیت شگفت‌آور را دارد و می‌تواند کار یک کرم ضدآفتاب موثر را انــجـام دهد!

ویتامین E و آنتی‌اکسیدان‌های موجود در روغن کنجد نمی‌گذارند آفتاب؛ رد خود را بــا لک و چروک‌ها روی پوست صورت‌ و بدن‌تان حک کند. همین ویژگی ایــن روغن را تبدیل بــه روغن جوانی پوست کرده است. مصرف مداوم روغن کنجد بــه جای کرم‌ دست و صورت؛ مصداق یک تیر و دو نشان است؛ چــون همزمان بــا نرمی پوست؛ مانع پیری زودرس آن نــیــز می‌گردد.

لایه‌بردار

پوست بدن بــه طور مداوم در معرض آلودگی‌ها و سموم محیط است. روغن کنجد مثل بسیاری از روغن‌های گیاهی دیگر؛ خاصیت سم‌زدایی دارد و می‌تواند سموم روی پوست را در خود حل کرده و پوست را بــه صورت عمیق تمیز کند. بــا ترکیب مقداری روغن کنجد و شکر و یک ربع زمان بــرای ماساژ؛ می‌توانید پوست صورت و بدن‌تان را از شر عمیق‌ترین آلودگی‌ها رها کنید.

ترمیم آسیب‌ها

روغن کنجد بــه سرعت از طریق پوست جذب شده و همه‌ی خواص خود را بــه بدن و پوست و مو می‌رساند. مواد مغذی موجود در ایــن روغن را بــا روغن‌های گیاهی دیگری مثل زیتون و آفتابگردان چند برابر کرده و بــه پوست خود؛ خصوصا در بخش‌های آسیب‌دیده بمالید. ایــن روغن بــا تسهیل گردش خون در پوست؛ پاک‌سازی سلول‌های مرده و تقویت پوست جدید؛ آسیب‌های مختلف پوستی را از بین می‌برد.

جالب اســت بدانید کــه ایــن روغن یک ضدباکتری طبیعی است. بــرای همین پوست ملتهب از عفونت‌های قارچی یــا باکتریایی هم از تصمیم شما بــرای استفاده‌ی منظم از روغن کنجد استقبال می‌کنند.

اگرچه محصولات خالص گیاهی ریسک مصرف بسیار کمتری در مقایسه بــا محصولات شیمایی دارند؛ بــا ایــن حال قبل از استفاده از ایــن روغن بــرای هــر کاربردی؛ مقدار کمی از آن را روی دست بمالید و اگــر حساسیتی بــه آن نداشتید؛ ایــن روغن را وارد چرخه‌ی محصولات بهداشتی و زیبایی روزانه‌تان کنید./ سرخاب سفیداب

 

در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید :

مطالب مرتبط

دیدگاه ها

نظر شما برای “روغن کنجد”

دیدگاه ها بسته شده اند.