خواص سدر

مجموعه: پزشکی

خواص سدر

خواص سدر

برگ سدر قابض و مقوی معده است. همچنین خاصیت ضد میکروب و ضد قارچ دارد؛ بــه همین دلیل از آن بــرای درمان انگل‌های موضعی (پوستی) استفاده می‌شود.

گیاه‌شناسی

سدر درختی اســت کــه ارتفاع آن تــا 10 متر می‌رسد. ایــن درخت؛ خاردار و دارای ساقه‌ای بــه رنگ تقریباً سفید است.

برگ‌ها تقریباً بیضی‌شکل و در قسمت انتهایی مدور؛ ولــی در قسمت مقابل کمی نوک‌تیز هستند کــه بــه صورت متناوب بر روی شاخه قرار می‌گیرند. کناره برگ‌ها دارای دندانه‌های کوچک اســت و سه رگبرگ در طول برگ بــه طور واضح دیده می‌شود.

گل‌ها پنج گلبرگ دارند و بــه صورت مجتمع و پوشیده از کرک هستند.

میوه گیاه بــه صورت سفت؛ گوشت‌دار؛ تقریباً کروی و بــه اندازه گیلاس یــا بزرگ‌تر از آن است. ایــن میوه‌ها کــه زردرنگ و خوراکی هستند؛ اغلب طعمی ترش و مطبوع دارند؛ ولــی گاهی هم شیرین‌اند.

درخت سدر حدود صد سال عمر می‌کند و در استان‌های هرمزگان؛ سیستان و بلوچستان و دیگر مناطق جنوبی؛ از جمله بعضی جزایر ایرانی خلیج‌فارس رویش دارد و در بعضی نواحی جنوبی میوه آن جزء میوه‌های مصرفی مردم است. ایــن درخت در مناطق دیگر جهان از جمله عراق؛ مصر؛ عربستان؛ حبشه؛ آفریقای شمالی؛ نیجریه و فلسطین نــیــز می‌روید.

سدر در آیات و روایات

در قرآن کریم چهار بار واژه سدر آمده است؛ دو بار در سوره نجم؛ یک بار در سوره واقعه و یک بار در سوره سبا. بیشتر مفسران قرآن کریم سدر (سدره) را درخت کُنار می‌دانند. البته دراین‌باره اختلاف نظر وجود دارد و بعضی منظور از گیاه سدر را گونه‌ای سدروس (سدر لبنانی) تفسیر کرده‌اند کــه درختی تنومند از خانواده کاج‌هاست.

همچنین گیاه‌شناسان متخصص در انجیل؛ مطالعات و بحث‌های زیادی درباره گیاهی کــه از آن تاج خاری بر سر حضرت مسیح (ع) گذاشتند؛ انــجـام داده و بــه ایــن نتیجه رسیده‌اند کــه گیاه مربوطه درخت سدر بوده است؛ بــه همین دلیل نام حضرت مسیح (ع) را بــه عــنــوان گونه گیاه برگزیده‌اند. درخت سدر بــه زبان عبری (یهودی) بــه نام شی‌ساف اســت کــه در گذشته (و حــتـی امروزه بــه طور معدود) یهودیان مردگان خود را بــا آن شستشو می‌دادند و معتقد بودند کــه ایــن درخت مقدس اســت و ایــن عمل باعث خشنودی فرشتگان از مردگان می‌شود.

داروشناختی و اثرات مهم

برگ سدر قابض و مقوی معده است. همچنین خاصیت ضد میکروب و ضد قارچ دارد؛ بــه همین دلیل از آن بــرای درمان انگل‌های موضعی (پوستی) استفاده می‌شود. جوشانده برگ آن در درمان علائم سرماخوردگی مۆثر اســت و فشارخون را افزایش می‌دهد. از ضماد برگ آن در قدیم بــرای نرم کردن و درمان ورم و زخم‌ها استفاده می‌کردند. شستشوی موی سر بــا سدر باعث تمیزی و تقویت رشد مو شده و هنوز هم بــه همین منظور از آن استفاده می‌شود؛ بــه طوری کــه بسیاری از صنایع آرایشی از عصاره برگ آن انواع شامپوها را تهیه می‌کنند. مصرف خوراکی میوه سدر بــرای درمان برونشیت؛ سرفه و سل مفید است. میوه دارای طبیعت سرد و خشک و نارس آن قابض و نفخ‌زاست.

سرخ‌کرده و بوداده میوه سدر بسیار قابض و بــرای اسهال و زخم‌های روده و تب مفید است. در گذشته از سدر بیشتر بــرای درمان زخم‌ها و شستشوی سر و بدن استفاده می‌کردند. در حیوانات آزمایشگاهی؛ کاهش قند خون بــا مصرف برگ سدر گزارش شده است.

ترکیبات مهم

مهم‌ترین ترکیبات برگ سدر ترکیبات ساپونینی است. از مهم‌ترین ساپونین‌های گلوکزیدی آن می‌توان چهار جسم کریستینین‌های A؛ B؛ C و D را نام برد. از دیگر ساپونین‌های برگ؛ ابلین لاکتون می‌باشد کــه یک ساپونین استروئیدی و عامل کف‌کنندگی سدر است. از برگ سدر آلکالوئیدهایی از جمله آمفی‌بین‌های A؛ E و F؛ ماری‌تین A و C و اسپینانین A استخراج شده‌اند. همچنین در برگ سدر تانن و استرول‌های گیاهی از جمله بتاسیتوسترول وجود دارد.

نکات قابل‌توجه
1- چوب درخت سدر بسیار سخت و بادوام اســت و در قدیم بــرای ساختن اجزای مختلف خانه‌ها بــه کار می‌رفت. درخت سدر آفت ندارد و موریانه کمتر می‌تواند بــه آن آسیب برساند. همچنین زغال تهیه‌شده از چوب سدر جهت تولید حرارت ایده‌آل است.

2- بهترین زمان برداشت برگ سدر اواخر فصل تابستان می‌باشد.

3- در بسیاری از کشورهای اسلامی نظیر ایران؛ عراق؛ هندوستان (مسلمانان)؛ جنوب شرقی عربستان سعودی و نقاط دیگر؛ مرده‌های خود را بــا سدر و کافور کــه هــر دو از درختان بهشتی هستند؛ می‌شویند. بــا ایــن کار؛ گذشته از ضدعفونی و پاک شدن جسم مرده؛ عقیده بر ایــن اســت کــه فرشتگان خشنود خواهند شد. در یکی از منابع آمده اســت کــه یهودیان هم در گذشته ایــن عمل را انــجـام می‌دادند و در حال حاضر نــیــز بــه طور معدود انــجـام می‌دهند.

4- در منابعی اشاره شده کــه زنان قدیم مصر بــا شانه‌های چوبی ساخته‌شده از درخت سدر موهای خود را شانه می‌کردند.

5-‌ در تحقیقی کــه در سال 1373 توسط مۆلف و همکاران بر روی برگ سدر ناحیه اهواز انــجـام شد؛ در آن ترکیباتی از جمله ساپونین؛ آلکالوئید؛ فلاوونوئید و تانن تشخیص داده شد. ایــن نمونه حاوی درصد بالایی از خاکستر محلول در اسید بود.

 

خاصیت سدر

 

خاصیت سدر

 

سِدر سردهٔ درختی اســت از تیره مخروطیان کــه شباهت زیادی بــا کاج دارد؛ ولــی از کاج بسیار تنومندتر و بلندتر می‌شود؛ و تــا بیش از سه هزار سال عمر می‌کند. شاخه‌های درخت سدر کشیده و دور یگدیگر است. سدر بومی کوه‌های هیمالیای غربی و منطقه مدیترانه می‌باشد. شاخه‌های ایــن درخت کشیده اســت و برگش مانند کاج سوزنی می‌باشد. چوب ایــن درخت سفید و ضخیم می‌باشد و در برخی گونه‌ها چوب کمی سرخ‌تر می‌باشد. میوه ایــن درخت شبیه کاج است.

قابض است.
ملین است.
مسکن است.
ضد التهاب؛ ضد انگل؛ ضد بیماری های مقاربتی؛ ضد سوزش مجاری ادراری و صفرا بر است.

 

فواید سدر

 

فواید سدر

 

سدر چــه خواص و فوایدی بــرای سلامت مو دارد؟

اگر تار موهایتان ضعیف شده و از ریزش مو خلاصی ندارید میتوانید ایــن داروی گیاهی و سنتی معجزه آسا را بــرای سلامت و ضخیم شدن موهایتان از عطاری تهیه و بــرای درخشش و تقویت موهای بیمار خود استفاده نمایید.

 

محکم و ضخیم شدن تار و ریشه مو بــا سدر

** ضماد برگ من و شستشو بــا آن جهت بثورات جلدى و زخم‌هاى پوستى و گرفتن چرک بدن و تقویت مو و جلوگیرى از ریزش آن ؛ و تقویت اعصاب و از بین بردن شپش و شپشک سودمند اســت .

** شستشوی موی سر بــا سدر باعث تمیزی و تقویت رشد مو شده و هنوز هم بــه همین منظور از آن استفاده می‌شود؛ بــه طوری کــه بسیاری از صنایع آرایشی از عصاره برگ آن انواع شامپوها را تهیه می‌کنند.

** در منابعی اشاره شده کــه زنان قدیم مصر بــا شانه‌های چوبی ساخته‌شده از درخت سدر موهای خود را شانه می‌کردند.

** سدر ظاهر سالم مو را حفظ کرده و آن را تقویت می‌کند. ویتامین‌های سدر موها را تقویت کرده و در مقابل عوامل آسیب رسام محیطی از آن محافظت می‌نماید. سدر موهای شما را از خشکی؛ موخوره و شوره حفظ می‌کند.

** گیاه سدر ضدالتهاب؛ خنک کننده پوست؛ تقویت‌کننده پوست؛ تقویت‌کننده و حالت‌دهنده مو است؛ ایــن گیاه همچنین از ریزش موی سر جلوگیری می‌کند؛

** ترکیبات شیمیایی سدر صابونی اســت و از سدر بــرای شست و شوی بدن یــا سر استفاده می‌‌شود؛همچنین باعث تقویت و افزایش رشد مو می‌شود.

سدر بــرای رشد و سلامت موهای شما بسیار مفید است. 1 قاشق غذاخوری از پودر سدر را بــا تقریبا یک فنجان آب گرم ترکیب کنید. آن‌ها را بــا انگشت خود خوب مخلوط‌کنید تــا کف آن مانند کف صابون شود. موهای خود را بــا آن بشویید و بگذارید تــا زمان شستن باقی بدن روی مو باقی بماند. ســپــس موهای خود را کاملا بــا آب بشویید. روز بعد از شستشو موهای شما براق‌شده و پرحجم‌تر بــه نظر می‌رسند.

 

ریزش مو را بــا سدر متوقف کنید

سدر مقوی مو اســت و موها را تقویت می‌کند و از ریزش مو جلوگیری می‌کند امــا بــرای ریزش مو بــایــد مو را طبقه‌بندی کرد. افرادی کــه منافذ گشادی در پوست سرشان دارند و قطر موهای‌شان زیاد است؛ از آنجا کــه گیاه سدر حالت قابض دارد؛ بــرای ایــن تیپ ریزش‌ها ایده‌آل اســت امــا افرادی کــه پوست خشک دارند و منافذ موهای‌شان تنگ است؛ معمولا موهای نازکی دارند.

– ایــن افراد نباید از سدر استفاده کـنـنـد و بــه جای آن ترکیباتی کــه عصاره گرم دارند مانند سیر؛ فلفل یــا عصاره بادام استفاده کنند.
– در ایــن حالت منافذ پوست باز می‌شود و موها می‌توانند از ایــن منافذ بیرون بیایند.

صمغ سدر بــرای شوره سر

شوره سر یکی از مشکلاتی اســت کــه علل بسیاری می‌تواند داشته باشد امــا یکی از درمان‌هایی کــه می‌توان بــرای آن در نظر گرفت؛ سدر است. گیاه سدر صمغی دارد کــه می‌توان آن را در آب حل و روی سر استفاده کرد. ایــن ترکیب در افرادی کــه شوره سر دارند اثری معجزه آسا دارد. اگــر بخواهید می‌توانید از شامپوهای آماده سدر بــرای ایــن مشکل استفاده کنید.

شستن سر بــا سدر نــیــز بسیار مفید می‌باشد.

طرز مصرف سدر بــه ایــن صورت اســت کــه یک قاشق سدر را در کاسه‌ای بزرگ ریخته و آن را بــه هم می‌زنیم تــا کف کند. ســپــس فــقــط بــا کف و آب آن؛ سر را می‌شوییم. ذرات گیاه نباید در لابه لای مو برود؛ زیــرا در ایــن صورت در لای مو جمع شده؛ بــه سختی خارج می‌شوند و ایــن خود باعث ریزش مو می‌گردد

برگهای سدر را خشک کرده و پودر نموده و جهت شستشوی بدن و مو بکار می‌برند ... برگ سدر حاوی تانن ؛ استرولهای گیاهی مانند بتاسیتوسترول ؛ بتاسیتوسترول گلوکزید و ساپونین ابلین لاکتون می‌باشد. ساپونین موجود در سدر عامل کف کنندگی در برگ سدر می‌باشد. ابلین لاکتون از دسته ساپونینهای استروئیدی اســت و بــه عــنــوان ماده اولیه بــرای تهیه هورمونهای استروئیدی می‌توان بکار برد. کنار بــا نام علمی‌Zizyphus درختی اســت بــه ارتفاع قریب بــه 10 متر بــا شاخه‌های سفید تــا خاکستری و برگهای قلبی شکل و کشیده بــا سه رگبرگ برجسته کــه گوشوارک آن بــه خار تبدیل شده‌است ؛ میوه ایــن گیاه تخم مرغی شکل و زرد رنگ و خوراکی اســت ... ایــن درخت در مناطق مختلف جنوب ایران بــه کنار مرسوم اســت و در کتابها بــه نامهای کنار ؛ سدر ؛ سدره؛ منبل داوود؛ سنجد گرجی ؛ نیم ؛ ضال ؛ ببر و شجره النبق خوانده شده‌است. از قدیم از برگ سائیده درخت کنار بعنوان ماده پاک کننده موی سر و بدن استفاده شده و هنوز هم استفاده از آن منداول اســت ... برگ سائیده کنار «سدر» یــا «کنار» نام دارد .

طریقه مصرف : پودر برگ سدر را تهیه نموده و یک قاشق رابا مقداری آب ولرم مخلوط کنید پــس از نیم ساعت بعد از اینکه موهای خود را بــا شامپو دلخواه شستید ایــن ترکیب را روی سر ریخته و بــه مدت 10 دقیقه آرام ماساژ دهید ســپــس سر خود را بشویید(بدون شامپو).اگر موهایتان خشک اســت میتوانید 2 قطره روغن زیتون و اگــر سرتان شوره دارد میتوانید دو قطره سرکه سفید بــه ایــن محلول اضافه کنید.

 

شامپوها و لوسیون‌های ساخته شده از سدر

هنگام استفاده از سدر و حنا بــه ایــن نکته توجه داشته باشید کــه اگــر آنها را خوب آبکشی نکنید و موها را بــه دقت نشوئید؛ سدر لابه‌لای موها باقی می‌ماند و تأثیر عکس خواهد داشت و موجب ریزش مو می‌شود. یک قاشق سدر را در یک ظرف بزرگ ریخته و خوب هم بزنید تــا کف کــنــد و در نهایت بــا آب و کف سدر موها را بشوئید. پــس از قرار دادن حنا بر روی موها؛ لازم نـیـسـت از شامپو استفاده کنید؛ امــا اگــر تمایل دارید موهایتان را شامپو کنید؛ شامپو بــایــد ملایم و رقیق باشد.

در حالی کــه هنوز موهای‌تان مرطوب است؛ می‌توانید بــا یک روغن گیاهی موها را ماساژ دهید. اگــر پــس از قرار دادن حنا بر روی موها؛ آنها را خوب نشوئید؛ پوست سر دچار خارش و خشک می‌شود موها حالت شکننده پیدا می‌کنند؛ افرادی کــه از خشکی موها پــس از استفاده از حنا؛ شکایت دارند؛ موها را خوب آبکشی نمی‌کنند.

موها را آنقدر آبکشی کنید تــا رنگ آب کاملا بی‌رنگ و تمامی‌ذرات حنا از روی آن پاک شود. استفاده از حنا؛ خشکی مو و پوست سر را تشدید نمی‌کند؛ مگر در مواقعی کــه موها بــه خوبی آبکشی نشوند.

هنگام خرید نــیــز دقت کنید حنا یــا سدری کــه می‌خرید حاوی هیچ نوع ماده افزودنی و مصنوعی نباشد و کلمه 100 درصد طبیعی روی آن درج شده باشد. حنای طبیعی هیچ‌گاه رنگ مشکی ندارد ولــی استفاده از حنای مشکی ایمن نخواهد بود (چه در دوران بارداری و چــه غیر از آن) و مــمــکن اســت موجب واکنش‌های آلرژیکی؛ قرمزی؛ تاول و یــا سوختگی شــود کــه در ایــن صورت بــایــد بــه سرعت درمان گردد.

 

در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید :

مطالب مرتبط

دیدگاه ها

نظر شما برای “خواص سدر”

دیدگاه ها بسته شده اند.